5 x hotspots in Londen

Copyright: Ed Reeve

Londen is een stad vol scones, pies, lemon curd, clotted cream en cupcakes. Een rondje langs de plekken die de zonde waard zijn!

The Savoy

Als je prinsessenjurk en muiltjes aan hebt gedaan, jezelf naar The Savoy hebt ge-über’d, kom je aan in je kasteel: The Savoy. Ok, je moet even door de musicalgasten heen maar de ruimte waar de  afternoon tea wordt geserveerd in The Savoy is niets minder dan sprookjesachtig. Ze serveren er twee keuzes champagne bij waaronder de roze Moët. In het plaatje past deze perfect. Net als de koepel waar je op uitkijkt en de rozenthee waar je van nipt. De sandwiches zijn niet verrassend maar wel heel erg lekker, de scones zijn fluffy en net als bij de meeste plekken onbeperkt. Maar wat haast perfect is, is dat de zoetigheden in kleine porties komen. En dat ontslaat je van de stress om te moeten kiezen tussen bijvoorbeeld  het pistachetaartje en het lemon merenguetaartje. Uitstekende, lieve bediening. Uitbuiken en dan de koets weer in voordat je weer in Assepoester veranderd.

sketch

In het luxe Mayfair, lag ooit het Londense atelier van Christian Dior. Inmiddels kent iedereen het als sketch (met kleine letters). Er zijn verschillende ruimtes maar iedereen komt voor de Gallery, een Engelse tearoom die op dit moment helemaal bubblegumroze is (sketch verandert elke paar jaar het gehele interieur) en waarin je zit op stoelen die het best beschreven kunnen worden als fluwelen lange vingers. Aan de muur schetsen van de Engelse kunstenaar David Shrigley wat de ruimte een quirky uitstraling geeft. Totaal te begrijpen waarom sketch het meest gefotografeerde restaurant van de stad (#sketchlondon) is.  Dan de afternoon tea. Verfijnde sandwiches, luchtige schones, vijgen- en aardbeienjam, klein glaasje met panna cotta. En zo gaat dat maar door. Champagne? Welja! En net als je denk dat je de zaak uitgerold moet worden, komen ze met taart langs. Maar je hoeft niet te kiezen tussen die heerlijkheid afwijzen of ploffen. Wij mochten het meenemen. Tegen de ochtend is de afternoon tea wel weer gezakt en lust je best wel weer wat sketch. Oh ja, vergeet niet naar het toilet te gaan. Die zitten namelijk in reusachtige eieren. Voor de atmosfeer zijn een aantal Diptique-kaarsen aangestoken. sketch is een meisjesdroom.

Brown’s

Brown’s serveert naast een traditionele – en verschrikkelijk lekkere – afternoon tea, tegenwoordig ook een tea tox. Een gezondere variant op de afternoon tea met keuzes tussen koolhydraatvrij, roggebrood en spelt, fruit kekabs, tabouleh. Uitstekend als het je tweede high tea van de week is maar wij raden toch aan om voor de heerlijke vingersandwiches, royale porties clotted cream (misschien wel de beste van Londen), tarts, tarts, tarts en tarts. En dat allemaal in een Britse formele sfeer incluis prachtig zilverwerk. Wij snappen die verhuizing van Meghan naar Londen wel.

Peggy Porschen Parlour

Een waarschuwing is op zijn plaats. PPP is extreem populair. En hoewel de taarten en de cupcakes echt lekker zijn, gaat het de clièntele eigenlijk vooral om het er kunnen zitten. Wie afhaalt, kan doorlopen. Want binnen is het er heel erg klein, druk en je wordt weggekeken. Wij raden aan er wel heen te gaan, maar je lekkernij to go te nemen en dan buiten op één van de zitstenen (you’ll see what we mean als je er bent) je taartje of cupcake in alle rust en ruimte op te eten terwijl je kijkt naar de rij dames met designertassen die een uur in de rij staan voor een instagramfoto.

Dominique Ansel

New York zweert bij zijn cronuts (de liefdesbaby van een croissant en donut) en nu staat ook Londen in de rij voor de baksels van de Franse Dominique Ansel. En wel in de chique wijk Belgravia. Ook hier kan je afternoon tea’en (er zijn drie soorten waaronder Splendid Afternoon Tea met butter-poached Canadian lobster rolls and Sevruga caviar with buckwheat blinis and crème fraîche. Raaaaaaaaaaaaaah!) maar je kan ook langswippen voor een Americano en één van zijn signature pastries. In Nederland gaan we wel weer op dieet.

Tekst: Sladjana Labovic.